top of page

Зимовий Кіноринок ОМКФ 2024, день третій

25 січ. 2024 р.

24 січня в київському кінотеатрі “Оскар” (ТРЦ Gulliver) завершився Зимовий Кіноринок ОМКФ.


Третій день Кіноринку, який організувало Державне агентство України з питань кіно, пройшов під назвою “Єднання заради перемоги: День українського кінематографа”. Ведучим заходу став Юрій Горбунов, актор, шоумен, продюсер, член Ради з підтримки кінематографії.


В цей день фахова спільнота мала нагоду обговорити нагальні питання української кіноіндустрії, відшукати способи зробити кінопроцеси в Україні більш ефективними та обговорити інформаційну політику та кіно.


Розпочались дискусії з панелі “Шлях фільму від виробництва до глядача”, спікерами якої стали Вікторія Ярмощук (СЕО FILM.UA Group), Артем Колюбаєв (голова Ради з державної підтримки кінематографії), Сергій Демидов (виконавчий продюсер фільму “Буча”), Сергій Лавренюк (продюсер), Ігор Савиченко (продюсер, сценарист), Микола Чиханцов (член Ради з державної підтримки кінематографії), Анастасія Штейнгауз (керуюча директорка ICTV, ICTV2, SlmDoc), Максим Кривицький (директор телевізійного бізнесу 1+1 media), Юлія Островська, (керівниця Іномовлення Дім), Валерія Толочина (директорка з маркетингу MEGOGO) та Тетяна Дяченко (директорка КМЦ ім. І. Миколайчука). 

На 2024 рік ми маємо десь до десяти прем’єр, а от 2025 рік у нас майже порожній. Ми думаємо що саме державне фінансування може врятувати цю ситуацію, і в цьому році почнуть вироблятися українські фільми. Як ми бачимо з вами, наш кінематограф – це наша зброя в інформаційному просторі, наша боротьба проти ворога, який постійно перекручує історію. І ми маємо цьому протистояти. “20 днів в Маріуполі” — це феноменальний приклад того, як правда має бути донесена на світовому рівні… Це пояснює світовій спільноті, чому потрібно допомагати Україні, хто дійсно наш ворог, і як ми маємо боротися”, – сказав Артем Колюбаєв.


Продовжилось обговорення дискусією “Регіональні кінокомісії та кінофестивалі”. В ній взяли участь генеральна директорка Одеського міжнародного кінофестивалю Анна Мачух, генеральний директор Київського міжнародного кінофестивалю Молодість” Андрій Халпахчі, виконавча директорка Kharkiv Meet Docs, менеджерка івент проектів Вікторія Водка, голова Асоціації кінокомісій України Віктор Вінтоняк, голова Хмельницької кінокомісії, директор Хмельницького кінофестивалю, продюсер Костянтин Детковський. Спікери поділились досвідом організації кінофестивалів та роботи кінокомісій під час повномасштабного вторгнення та обговорили плани на 2024 рік. 


Завершився Кіноринок панельною дискусією “Кіно як частина інформаційної політики та патріотичного виховання”. В ній взяли участь актор, режисер, військовослужбовець Ахтем Сеітаблаєв, актор, військовослужбовець, член Ради з державної підтримки кінематографії Олексій Тритенко, т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв, директор Одеської кіностудії Андрій Осіпов та радниця відділу публічної дипломатії МЗС України Олена Іванчук.


Зараз ми маємо певний дефіцит українського продукту, зокрема й в аудіовізуальній сфері. Тож маємо збільшити його інформаційну присутність, а також забезпечити його доступність. В сфері культури має бути широка інклюзивність, адже це доступність до цінностей, якими безумовно є і кінематограф. Потрібно не обмежуватись обміном думками про культуру на професійних форумах, але й бути наполегливими в зовнішній комунікації щодо цього, Культура важлива, і кінематограф, як найсучасніший спосіб донесення наративів національної ідентичності, стійкості і боротьби, має бути предметом уваги нашої влади номер один”, - зазначив Ростислав Карандєєв


Посилання на фотоматеріали (ОНОВЛЮЄТЬСЯ): https://drive.google.com/drive/folders/1BP880hxcxrOgzU88xWzZSnF-m1JaGRqj?usp=sharing 


Зимовий кіноринок ОМКФ проводиться за підтримки Державного агентства України з питань кіно.


Головний медіапартнер Кіноринку 1+1 Media.


bottom of page