top of page

Церемонія закриття 14-го Одеського міжнародного кінофестивалю

Daniel Williams

26 серп. 2023 р.

This is placeholder text. To change this content, double-click on the element and click Change Content.

26 серпня відбулась церемонія закриття 14-го Одеського міжнародного кінофестивалю, під час якої були оголошені лауреати ОМКФ.

Церемонію Закриття 14-го ОМКФ провели акторка Дар’я Трегубова та програмний консультант фестивалю Алік Шпилюк.

Першу нагороду вручили у Міжнародній європейській конкурсній програмі. Найкращим європейським фільмом журі у складі Дмитра Сухолиткого-Собчука, Сімони Бауман та Едвінаса Пукшти визначило стрічку “Ссавці” Себастіана Міхейлеску (прод.Діана Перой, Ада Соломон. копрод. Ева Пущінська, Ніна Фресе).

Це перший приз, який здобув фільм "Ссавці" і я неймовірно пишаюся. Хочу передати подяку нашій чудовій команді, людям, які мене підтримали, та моїй родині. Також хочу висловити захоплення тією роботою, яку здійснює команда Одеського кінофестивалю. Ви - справжні герої. Ви не здаєтеся і приносите радість глядачам попри ці темні часи. На жаль я не зміг особисто приїхати на фестиваль, для мене було б великою честю бути там разом із вами. Дякую за ваше розуміння і, нехай на відстані, передаю підтримку та любов. Слава Україні!” – сказав у своєму відеозверненні Себастіан Міхеілеску.

Спеціальну відзнаку Міжнародного конкурсу отримав фільм Крістіана Петцольда “Полум’яне небо”, а також – “Правило двох стін” Девіда Гутніка.

Мене запитували, чому я займаюся мистецтвом зараз? Хотів би повторити слова режисерки фільму "Клондайк". Ми говорили про це, і вона мені розказала, що у 2015 році, коли частину території Донбасу окупували, там все зупинилося. Затишшя було і у мистецтві теж. А кіно, як його складова, має бути культурною зброєю, і продовжувати зніматись. І я хочу сказати додати: росія – країна-терорист!” – сказав режисер фільму “Правило двох стін” Девід Гутнік.

Журі Національного конкурсу Марина Ер Горбач, Ерік Вайнріб, Теона Струґар Мітевська та Вацлав Маргоул обрали Найкращий український повнометражний документальний фільм, яким стала стрічка “Звідки куди” Мачека Хамели (прод. Пьотр Ґравендер, Мачек Хамела, Жан-Марі Жиґон, Анна Паленчук). Авторів також нагородили спеціальним призом в 50 тис. грн від Музею “Голоси Мирних” Фонду Ріната Ахметова.

Я дуже сподівався, що коли ми будемо показувати цей фільм в Україні, війни вже не буде. На жаль реальність інша. Я дуже хочу, щоб цей фільм нагадував світу, що без постійної допомоги Україні, ця війна скоро не закінчиться, і такі люди, як герої нашого фільму, не зможуть повернутися додому. – сказав Мачек Хамела.Цей фільм знімався всередині евакуаційної машини, в якій я був водієм і режисером. Я вирішив просто допомагати як волонтер, як водій, як це робили десятки тисяч поляків із початку великої війни. Бо ми добре розуміємо, що ця війна – це не тільки захист України, це й всієї Європи”.

Володарем “Дюка” у номінації “Найкращий український повнометражний ігровий фільм” стала стрічка Міхаль Вінік “Валерія виходить заміж” (прод. Аелет Каіт, Амір Харель, Володимир Яценко, Анна Яценко). Також цей фільм отримав 50 тис. грн від офіційного партнера кінофестивалю - Ukrainian Producers Hub.

Цей фільм створювався без державної підтримки на початку локдауну, а закінчився під час повномасштабної війни. Своїм прикладом ми хочемо надихнути всіх вас на те, щоб ви продовжували створювати, незважаючи ні на що, українське кіно”, – сказала у відеозверненні копродюсерка стрічки Анна Яценко.

Фільм Аліси Коваленко “Ми не згаснемо” отримав 500 фунтів стерлінгів від Association Talented U (Ukraine & United Kingdom) як найкращий документальний фільм в сфері захисту прав людини. А також Аліса Коваленко отримала спеціальну відзнаку як найкраща режисерка та отримала приз від партнера ОМКФ компанії Samsung.

Спеціальну відзнаку Національного конкурсу як найкраща акторка отримала Каріна Химчук за роль у фільмі "Ти мене любиш?". А спеціальну відзнаку за найкращу чоловічу роль вручили Дмитру Нежельському за роль у фільмі “Сашенька”.

Фільмом Закриття 14-го ОМКФ стала стрічка австрійської режисерки Джессіки Гауснер “Клуб Зеро”, міжнародна прем’єра якої відбулась в основному конкурсі 76-го Каннського кінофестивалю. Показ фільму відбувся одразу після церемонії закриття.

Результати конкурсу кінофестивалю, рішення нашого журі, ще раз доводить, як важливо нам інтегруватись і світову кіноспільноту – робити разом фільми, працювати над українськими історіями та створювати якісне кіно! Я вітаю всіх переможців та всіх учасників конкурсних програм та спеціальних показів! Ми дуже вдячні Чернівцям за такий прийом – за підтримку, довіру, за допомогу на кожному етапі створення кінофестивалю. Неймовірна подяка нашим Збройним Силам, завдяки яким ми маємо змогу проводити в нашій країні кінофестивалі, знімати та показувати кіно, вільно дихати і вірити в перемогу!” – сказала Анна Мачух, генеральна директорка Одеського міжнародного кінофестивалю.

Загалом під час фестивалю було показано 46 фільми, з яких 32 українські. Один з них, “В Україні”, було показано за дружньої підтримки Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

14-Й ОДЕСЬКИЙ МІЖНАРОДНИЙ КІНОФЕСТИВАЛЬ ДЯКУЄ ЗА ПІДТРИМКУ СВОЇМ ПАРТНЕРАМ ТА СПОНСОРАМ:

  • Одеська міська рада

  • Чернівецька міська рада

  • Чернівецька обласна рада

  • Український культурний фонд

  • Програма «Креативна Європа» та Європейський Союз

  • Державне агентство України з питань кіно

  • Офіційний спонсор TM ARARAT

  • Офіційний платіжний партнер Mastercard

  • Генеральний телевізійний партнер ICTV 2

  • Офіційний партнер UpHub

  • Партнер документальної секції Film Industry Office Музей «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова

  • Офіційний партнер Культурно-мистецький центр ім. І. Миколайчука

  • Глянцевий партнер Marie Claire

  • Культурний партнер Jetsetter

  • Медіапартнер MEGOGO

  • Офіційний готель “Буковина”

  • Інформаційний партнер Радіо 10

  • Інформаційний партнер Чернівецька медійна платформа "Шпальта"

  • Інформаційні партнери: Суспільне Чернівці, Суспільне Львів, Суспільне Одеса, Суспільне Культура, Радіо Культура

  • Інформаційний партнер С4 – медіа гарячих новин (м. Чернівці)

  • Медіапартнер української культури Лірум

  • Партнер Bolt

bottom of page